woensdag 19 november 2014

VeggieGwenLiveChallenge for my (Animal) Friends

Lieve dieren van de wereld,

Er was deze week weer een crisis uitgebroken. Het bericht van WakkerDier dat er 150.000 kippen en 31.000 ganzen werden ‘geruimd’ gaf me kippenvel en goose pimpels. Ik krijg het leed met moeite van mijn netvlies en in mijn hart knaagt de pijn. Ik ben er helemaal klaar mee…ook met mezelf.

Te vaak lees ik berichten dat jullie opgestapeld staan in megastallen, kippenfarms en kweekvisvijvers. Dat er ziektes uitbreken, dat wij jullie mishandelen, scheiden van jullie moeder, ondeugdelijk transporteren. Dat we jullie uitmelken, met of zonder geweld vol mesten. Dat we jullie inspuiten met antibioticum en andere narigheid. Dat we tonnen bijvangst ‘doordraaien’ en dat we onszelf dan helemaal niet doorgedraaid vinden. Dat we jullie slecht behandelen gedurende jullie  ‘leven’ en dat we jullie afslachten of jullie nu willen of niet? Gewoon omdat wij vinden dat we er recht op hebben? Jullie snappen er natuurlijk niets van en ik steeds minder. Het evenwicht en gezond verstand is doorgeslagen naar overconsumptie en harteloosheid. Mijn reactie bij het lezen van zo'n bericht is altijd hetzelfde:‘Het is zo makkelijk op te lossen als we vegetarisch worden’. 

Helpt het jullie als ik zeg dat ik al een tijdje flexitarër ben? Helpt het jullie als ik bij de scharrelslager vlees koop of vis met een keurmerk? Weten jullie niet wat een keurmerk is? Dat is een merk dat door mensen bedacht is en dat gaat over de kwaliteit van het product. Maar eigenlijk is het een etiket voor 'beleefd de andere kant op kijken', waardoor ik mezelf een ietsjepietsje minder schuldig kan voelen, maar het is ronduit hypocriet gedrag. En dit helpt jullie niet.

Een opmerking van een wijze heer G.B. Shaw (1856 – 1950) “Animals are my friends...and I don't eat my friends.” echoot steeds vaker door mijn hoofd en ik weet dat vegetarisch worden de enige manier is waarop we dit aanhoudende leed kunnen oplossen.

Na het laatste drama voor de kippen, de 400.000 eieren en miljoenen kuikentjes ben ik mijn eigen VeggieGwenLiveChallenge begonnen. Dat is het minste dat ik voor jullie kan doen. Voor mij geen vlees meer en ik nodig iedereen uit om mee te doen. Doe mee of help me met een lekker vegetarisch recept!

Als een vlinderslag uiteindelijk een orkaan kan veroorzaken aan de andere kant van de wereld, dan kan mijn challenge toch de wereld veranderen?

I see you, I feel you, I hear you and I love you