dinsdag 5 februari 2019

Veggie Receppie: groenten uit de wok met udon en miso

Bij ons is avondeten hét moment om even bij te kletsen, onze belevenissen van de dag uit te wisselen of nieuwtjes te delen. Tijdens het koken keuvelen we meestal al wat. Zo ook vandaag. Ik begin met het snijden van de groenten en vertel ondertussen dat ik een dame tegen het lijf liep in het plaatselijke wandelbos. Ze verwijderde een pamfletje van het houten toegangshek. Ze had eerder die week een waardevolle oorbel verloren en daarom had ze bij de ingang een papier opgehangen met de vraag of iedereen er naar wilde zoeken. Prompt was ze gebeld door iemand van 'Handhaving' en zelfs jawel: een heuse berisping gekregen. Ze mocht niet zomaar briefjes op publieke plaatsen hangen. Ja, ja, de orde moet wel gehandhaafd blijven natuurlijk.

De orde in de keuken is inmiddels ver te zoeken en mijn man kijkt naar de stapel potten en pannen. Ja, ik gebruik altijd graag en veel pannen, potten, messen, bakjes, vorken en messen. En vandaag ook de wok.

Gewokte groenten met udon en zalm (of tofu):
Kijk in je koelkast en zie welke groenten je hebt. Bijna alles kan in dit gerecht.
Ik gebruikte vandaag wat bladeren Chinese kool, een halve prei, een ui, een paar bladeren paksoi en een handje spinazie (of een zak van de AH)
Snij alle groenten grof in schuine stukken (dat ziet er decoratief uit).
Bak eerst zachtjes een ui met een lepel miso. Heb je geen miso dan kun je ook een groentebouillonblokje gebruiken, maar minder 'Japans'.
Vervolgens voeg je de Chinese kool, de prei en het wit van de paksoi toe en roer je de miso goed door de groenten.
Ondertussen kook je de Japanse Udon (soort pasta) gaar en giet je deze af en spoel je om met koud water. Uit laten lekken tot gebruik. Bewaar twee of drie grote soeplepels van het kookwater.
In het midden van de wok bak je wat kleine stukjes zalm of andere vis of tofu of je voegt edamame boontjes toe.
Wok nu ook het groen van de paksoi.
Als de vis gaar is, voeg je twee of drie grote soeplepels kookwater van de udon toe en een handje spinaziebladeren.
Je warmt alles door en je maaltijd is klaar.

Op twee voorverwarmde diepe borden verdeel je de udon en daarover heen schep je alle groenten en vis of voor de vegetarische variant, de tofu. Tot slot giet je de inmiddels heerlijke bouillon in de borden. Garneren voor the look & een extra gezonde bite met wat gekookte of kort opgebakken zeewier. Heb je direct alle mineralen binnen.

Stokjes erbij, geen orde in het bord, geen berisping als je morst, maar gewoon lekker eten.

O ja: de oorbel is gevonden door iemand die zo ondeugend was geweest om de boodschap te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten