zondag 24 maart 2019

Hoe reuze kies jij?

Al voordat we zijn geboren, staan we onder invloed van alles wat er gebeurt in het leven, onze omgeving, onze ouders, de moeder, die ons draagt. Vanaf onze geboorte tot op het moment van vandaag worden we gevormd door wat mensen zeggen, je vertellen, de muziek die je hoort, de cultuur waar je in opgroeit. Dat zijn allemaal kleine programmaatjes die in ons systeem draaien. Het éne programmaatje wat prominenter aanwezig dan het andere. Als je geprogrammeerd bent en het programma begint wat vast te lopen of je bent niet helemaal tevreden met het resultaat, kun je jezelf dan eigenlijk herprogrammeren? Kun je jezelf rebooten? Resetten? Updaten? En een nieuw programma downloaden? En misschien zelfs programmaloos zijn?

Ja, natuurlijk kan dat. In twee eerdere blogs kun je lezen hoe je bijvoorbeeld een bewuste keuze kunt maken om van negatief naar positief te bewegen en hoe je van ongezond naar gezond kunt switchen. Deze blog gaat over de bewuste keuze van lijden naar vreugde.

Met in het achterhoofd de wétenschap dat je als mens vol programma's zit en je kijkt in de wereld om je heen dan is 'lijden' een redelijk groot collectief programma. We lijden met elkaar heel wat af en er is ook een neiging om dat 'normaal' te vinden. We maken ruzie, we maken amok, we klagen, we treuren, we mopperen en we praten veel en vaak over alles waaraan we lijden. We wijzen met ons beschuldigende vingertje zoveel mogelijk naar anderen. Ja echt. Ook al denk je van niet, heel subtiel zijn we het toch vaak niet eens met iets, iemand, een situatie en hebben daar toch wel een oordeel over. Het zou er toch beter, mooier maar in elk geval ánders uit moeten zien. Of het nu de juf op school is, die een ander lijkt voort te trekken, onze vader die maar nooit beschikbaar is, onze moeder die altijd druk is of de buurman die te veel lawaai maakt, we zijn het er niet mee eens. Zelfs ons eigen lijf vinden we niet goed genoeg, onze haren te dun, te krullerig of te steil, onze billen te slap, onze benen te dik. Het leven zou er echt anders uit moeten zien dan het eruit ziet.Hij of zij had echt iets anders moeten zeggen, iets anders moeten doen om jou beter te doen voelen. Grote dingen, kleine dingen, we verzetten ons ertegen. Dat is lijden, groot of klein.

Lijden keren naar vreugde is in feite niet meer en ook niet minder dan het opmerken van het lijden, het niet meer ontkennen ervan én uiteindelijk de vrijheid om voor vreugde te kiezen. Drie stappen naar bevrijding.

Praktisch proefje:
Pak een vel papier en schrijf het woord lijden met een 😟op de linkerhelft en het woord vreugde met een 😊 op de rechterhelft van het papier. Merk het op als je lijdt en kies er dan bewust voor om tot vreugde te komen. Niet doen of lijden niet bestaat, nee! Dat hoeven we nooit te ontkennen, maar we kunnen wel bewegen naar vreugde. Schrijf gedurende een week op wat lijden én wat vreugde veroorzaakt. Zo ontstaan er twee rijen naast elkaar, die er beide gewoonweg zijn, maar je zult merken dat je vrijelijk kunt bewegen, kiezen. Het is niet het streven naar vreugde, maar het zíen van het lijden, het niet ontkennen en daarna de transformatie van spanning náár ontspanning.

Heel gechargeerd zijn er twee keuzes in het leven: liefde of angst.
Liefde (vreugde) bestaat uit de kwaliteiten met als kenmerk ontspanning, gemak, zorgeloosheid, compassie, toewijding, geduld, vriendelijkheid, dankbaarheid.....SMILE
Angst (lijden) bestaat uit spanning, verkramping, veroordeling, vernietiging...

Wát worden we krachtige mensen als we besluiten kritisch te kijken naar onze programma's en te stoppen met wachten totdat anderen het voor ons oplossen of dat er iets moet gebeuren/veranderen voordat we ons beter voelen. We worden actief en levendig als we kritisch kijken of de programma's ons en de wereld om ons heen ondersteunen of dat ze lijden veroorzaken. Zodra het antwoord op deze vraag bekend is, wordt de keuze langzaam maar zeker eenvoudiger. Een glimlach werkt.

Ja, de keuze is reuze. Hoe reuze kies jij?


S.M.I.L.E. - So Much In Love Expressed!


Meer weten over bewustwording of raad hierbij nodig?
Kijk op www.silent-touch.nl

#bewustwording #meditatie #kiesjeliefdeofkiesjeangst?



2 opmerkingen:

  1. Heel mooi verwoord Monique. Hartelijk dank voor het helder maken van ons lijden en het aanbieden van inzicht en hulp. Dominique

    BeantwoordenVerwijderen