donderdag 1 oktober 2015

Mediteren: Fasten your seat belts!

Mediteren. Het is IN. Het is HOT.

Een goed begin is te onderzoeken waarom je wil mediteren? Wat is jouw reden? Doe je het ter ontspanning? Om beter te slapen? Om meer innerlijke krachten te ontwikkelen? Of om invloed uit te oefenen? Gewoon omdat het hip is? Misschien omdat het schijnt te helpen bij een burnout? Allemaal zinvolle redenen. Het kan ook zijn dat er geen reden is, maar meer een diep verlangen. Een verlangen naar het contact maken met je hart, je ziel, met God, met het Al of welke naam je ook wil geven aan de Grote Bron van Leven?

Hoe kun je je bewust worden van je fysieke lichaam, je emotionele/astrale lichaam en je mentale lichaam?  Zodra je meer bewust wordt van deze 'werelden', kun je een verdieping ervaren en kan het Leven door je stromen. En blijft het daarbij of is dit pas een voorzichtig begin? Het onderzoek begint bij jou!

Ik heb gemerkt dat elke meditatietechniek een unieke (uit)werking heeft op elk van deze werelden. Je kunt je voorstellen dat je met een visualisatieoefening een ander lichaam activeert dan met een grondingsoefening; een mantra reciteren heeft een andere uitwerking dan een loopmeditatie.

Het is dan ook een hele kunst om te onderzoeken welke meditatietechniek (op dit moment) het beste bij jou past. De vijver van meditatie is diep; de keuze is reuze: scholen, technieken, bijeenkomsten, stromingen. The Art of Meditation begint hier. Fasten your seat belts!

En de grap van elke meditatietechniek - hoe mooi, ingewikkeld of simpel dan ook - is, dat de techniek op een bepaald moment wordt losgelaten. Dat kun je niet eens zelf doen, dat gebeurt.

Waar begint meditatie? Adem in en uit, hoor en luister, kijk en zie!

Je hoeft nergens heen...rust in jezelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten