zondag 3 maart 2019

Challenge: de switch van Ongezond naar Gezond!

Het lijkt erg voor de hand liggend dat je altijd kiest voor Gezond in plaats van Ongezond, maar heb je enig idee hoe vaak je op een dag onbewust of juist bewust deze keuze wel of niet maakt?

Vandaag had ik een training Chi Kung van een oude Chinese meester. Onverstaanbaar sprak hij in een combinatie tussen Engels en Nederlands met een Chinees accent. Soort van Chengelands. Om zijn overdracht duidelijk te maken, gebruikte hij handen en voeten. Waar het op neerkwam, was dat hartkwalen, vergeetachtigheid, slecht zien, driftig gedrag, slechte spijsvertering, depressie, slapeloosheid en ga zo maar niet op zichzelf staan en ook niet zó maar ontstaan. Hij maakte vanuit zijn zienswijze duidelijk dat alles met elkaar samenhangt én dat we dus een bewuste keuze hebben om ons gedrag, ons leven, ons denken te switchen van ongezond naar gezond.

Al snel stuit je natuurlijk op de vraag wat dan wel of niet gezond is en dat ieder dat voor zich kan en zál uitmaken. Ja, uiteraard bepaalt niemand dat voor jou. Die keuze is aan jou en jou alleen.

Nu is er ook nog het onderscheid tussen je fysieke lichaam, je denken en je emotionele lichaam, je etherische lichaam en meer subtielere lichamen. Je kunt je voorstellen dat ze niet los van elkaar staan en dat als je goed zorgt voor je fysieke lijf je daar op alle niveaus van profiteert. Daarbij komt dat het effect van jouw keuzes op de mensen, dieren, de wereld om je heen, enorm is. Of je je daar nu wél of niet bewust van bent. Hoe zou het zijn om hier toch wat meer bewustzijn op te krijgen?

Een kleine greep uit de on/gezondheidsgrabbelton levert al heel wat opties op:
  • Pak je de lift of de trap?
  • Pak je dat  handje nootjes of die zak chips?
  • Pak je dat sigaretje of fiets je naar de sportschool?
  • Hou je wel of niet rekening met de plastic soep? 
  • Spuit je met een deodorantbus of rol je aluminium vrij? 
  • Ga je wel of niet die éne serie kijken?
  • Maak je wel of niet tijd voor meditatie? 
  • Blijf je wel of niet in de baan waar je je niet goed voelt?
  • Kies je voor zwijgen of spreken in een ongezonde situatie?
En natuurlijk er is geen gezond- of ongezondheidstitel hier, maar puur wat opties.


Inspiratie voor mij om mijn focus de komende week te richten op de switch: van ongezond naar gezond. Misschien heb je zin om samen met mij deze challenge aan te gaan? Ik ben benieuwd naar wat jij tegenkomt. Is het makkelijk? Is het moeilijk?
Let me know!Meer weten over bewustwording? Kijk op www.silent-touch.nl

2 opmerkingen: